Poslouchat country znamená žít country . . .

Petr Rímský

10.08.2012 11:21

Poprvé jsem se s Petrem setkal virtuálně. To když jsem louskal jeho kytarové akordy před spoustou let v příslušné knížce, které byl autorem a nabyl dojmu, že podobné zvrhlosti se ani nedají naučit.

Od té doby uplynulo spousty let, knížka se dočkala mnoha reedicí, já se naučil spoustu akordů, přesto jsem všechny taje akordového zákulisí ještě neobsáhl a již asi nikdy neobsáhnu.

Když jsem se s Petrem setkal několik let zpět na jeho koncertu na Šopě ve Zlíně, mohl jsem si udělat obrázek, jak na kytaru hraje ten, který ji učí. A musím uznat, že v jeho případě neplatí ono otřepané – kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten učí.

Petr umí a kdo tomu nevěří, ať se přihlásí do jeho kytarové školy a pěkně mu to "natře". Petr sám říkal, že pokud se najde někdo, kdo bude stejně dobrý jak on, pak ho prý nemá co učit a vrátí mu školné.

Ale chci psát o něčem jiném. Na onom koncertě se taky proslýchalo, že Petr konečně připravuje svoji desku, která se postupem času změnila na CD (rozuměj, než Petr vše dokončil, připravil a natočil, přestala se LP vydávat a doba se digitalizovala). I od té doby uplynulo několik let a nyní konečně mohu říci, ano Petr Rímský má své CD. A nakonec nezůstalo jen u něj. Jsou to hned dvě CD + knížka, tak to čekání stálo za to.

Ikdyž má Petr své CD, stejně je nahrál analogově, pokud  ty nahrávky nepocházejí z doby, kdy se digitál ještě nenarodil, ale to asi ne.

K článku o Petrovi mě přiměla reportáž od Kiďáka, která se na netu objevila a mne se hned vybavil onen koncert, kde Petr hrál a sliboval, že CD bude. Tak tedy – Zákon zachování lásky – a reportáž od Kiďáka – vše najdeš zde.

A jen na dokreslení pár myšlenek Fedora Skotala  . . .

Velký návrat Petra Rímského? Když se objevil na Potlachu u Stráníků na Kalku, byli přítomní skoro v šoku. Ti mladší ho neznali, ti starší vzpomínali. Je to ten Petr Rímský, co v 80. letech dokonce dvakrát vyhrál autorskou Portu, v době, kdy tato cena ještě měla velký význam? Osobitý interpret a skvělý kytarista, jinak muž poměrně nemluvný a možná trochu zachmuřený? Co ty roky dělal, kde se tady vzal?

Odpovím vám na první část té fiktivní otázky – Petr se tehdy, když už to bylo možné, stal vydavatelem. Vydával dobře dělaný časopis Hitbox, vydával zpěvníky (zvláště Nohavicu), školy hry na kytaru a sám hře na kytaru vyučoval…

Sedmapadesátiletý v Brně žijící rodák z Kolína, syn z divadelnické rodiny (bratr Pavel je poměrně známý herec a naprosto skvělý dabér) zazářil i na Sekwoyfestu. Vojtu Kiďáka Tomáška nadchl natolik, že o jeho novém dvoualbu napsal něco jako recenzi. Napsal ten text přesto, že o něm Petr říká, že Kiďák hraje na kytaru jako prase.   . . . 

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010