Poslouchat country znamená žít country . . .

Živě v Telči

12.01.2013 09:47

Tak jsem si poslechl poslední CD Druhé trávy. Určitě to nebyl poslech první a ani poslední. Nakonec o vydání zatím posledního CD Druhé trávy – Živě v Telči - jsem psal „jen pár dní zpět“.

Jistě, nejedná se o studiovou nahrávku, nejedná se o desku s novými písněmi, ale je to náhravka live a neboli, jak se slangově říká živák. Tedy nahrávka, která sice může obsahovat řadu hudebních chybiček, které lze při nahrávání ve studiu vždy opravit novým natočením daného úseku, ale nahrávka, která zase naopak přibližuje koncertní vystoupení a jeho atmosféru. A v případě Druhé trávy to je nahrávka, která se velmi blíží studiovému provedení, neboť těch chybiček je minimálně a pokud vůbec nějaké odhalíte, pak prostě k vystoupení patří.

Jak psáno několikráte v závěru loňského roku, Druhá tráva kontinuálně slaví dvacáté výročí. V roce 2011 a 2012 odehrála jubilejní koncerty s hosty, loni v listopadu natočila v Hranicích výroční DVD, které vyjde letos. Mezitím hojně koncertuje. A před Vánocemi vyšlo živé album se záznamem letního vystoupení v Telči, které je nabízeno ve dvou variantách. K základní, obsahující 16 písní ze současného koncertního repertoáru Druhé trávy, je v limitované 2CD edici přidán druhý disk ze záznamem z jubilejních koncertů, které Druhá tráva odehrála k dvacetinám svého působení.

Záznamy byly natočeny v roce 2011 v Náměšti nad Oslavou a v pražském Švandově divadle za účasti dlouholetých hostů Druhé trávy, amerického bruegrassového písničkáře Petera Rowana, který na CD zazpíval klasiku žánru i svoje vlastní písně, a harmonikáře Charlieho McCoye.

První CD obsahuje především aktuální písně, se kterými se v tuto dobu „potkáte“ na koncertech Druhé trávy. Zaznějí písně Roberta Křesťana a zhruba z poloviny převzaté kousky, zejména dylanovky, které provázejí tuhle kapelu v podstatě od prvopočátků; ta nejstarší Ještě jedno kafe jako přídavek nahrávku uzavírá.

Kromě těch z alba Dylanovky, z nichž ve dvou, Dívka ze severu a Seňore, hostuje v Česku momentálně žijící americký kytarista Steve Walsh, jsou tu i ty z poslední řadovky Druhé trávy Marcipán z Toleda, které Walsh produkoval. Nechybí ani další slavný cover Telegrafní cesta od Dire Straits.

Co k CD dodat. Opět jen radost a krásné poslouchání. Pokud máte písně Druhé trávy a Roberta Křesťana rádi, neváhejte s pořízením této hudební lahůdky. Živák Druhé trávy se vůbec neliší od od potenciální studiové "best of". Je přitom nepřikrášlený, přirozený, při vší preciznosti naprosto uvolněný.

Získáte do své diskografie nahrávky, které možná máte z jiných CD, ale nahrávky zcela ojedinělé, dané rámcem a atmosférou daného koncertu.

Takovéto CD je vlastně sběratelským počinem, který bude mít svou ceny vždy.

Kontakt

Country club Halenkovice

countryclub.halenkovice@seznam.cz

Halenkovice 617, 763 63

Vyhledávání

Jak si znázornit všechny články na jednu stránku ?

Odrolujete až na spodní část stránky a klikněte na  "Všechny články"

Rychlá orientace na stránkách ?

Vpravo nahoře klikni na odkaz "mapa stránek"

Již jsme i na Facebooku, zařaďte se mezi naše přátele a zprostředkujte stránky i Vašim kamarádům 

Všimněte si možnosti chatovat při prohlížení webu, jak čti Zde

 

Country club Halenkovice - vaše brána do světa hudby, spuštěno 10. dubna 2010 ©

Tvorba www stránek zdarmaWebnode

Přístupy na web počítáme od 26. dubna 2010